Yeni Dönemde Sürücü Ehliyeti Almak

Trafik kazalarının ülke gündeminde yarattığı olumsuz etki, ehliyet ile ilgili yeni düzenlemeler yapılması yönünde bir hareket başlattı. Önceden tasarı olarak sözü edilen pek çok şey, artık Resmi Gazetede yayınlanarak yasalaştı. Genel hatlarıyla nelerin değiştiğini bilmek, bundan sonraki sürecin işleyişi hakkında bilgi sahibi olmak herkes için faydalı olacaktır.
Sürücü ehliyeti almak isteyen kişiler, yine teorik ve uygulamalı sınavlara germek zorunda. Ama verilecek teorik ve uygulamalı eğitimin hem içeriği hem sürelerinde hem de sınavların uygulama şeklinde değişikliğe gidildi.
Sürücü ehliyeti almak amacıyla başvuran sürücü adayları, daha önceki dönemde olduğu gibi öncelikle hem teorik hem de uygulamalı eğitime tabi tutulacaklar. Ama bu yıldan itibaren verilecek teorik ders sayısı azaltılırken, uygulamalı eğitim dört katı arttırılarak 120 saate çıkartıldığı görülmektedir. Ayrıca adaylara, uygulamalı eğitim olarak nitelendirdiğimiz direksiyon eğitimine devamsızlık hakkı verilmemektedir. Sadece bir defa devamsızlık yapılabilecek, bu devamsızlık da telafi ders yapılarak tamamlanacaktır. Telafi dersiyle direksiyon eğitimini tamamlamayan adayın, o dönem için kaydının silineceği belirtilmektedir. Direksiyon derslerinin ağırlıklı olarak verilmesiyle, adayların trafiğe, araç kullanmaya daha kolay adapte olmalarını sağlamak amaçlanmaktadır. Bu sayede daha önceki yıllarda ehliyeti olan, ama araç kullanma konusunda yeterince deneyimi olmayan sürücü profili ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır.
Teorik derslerden yapılan yazılı sınavda yer alan soru sayısı yarı yarıya azaltılarak, her dersten yapılan sınavlar yerine, eğitim verilen teorik dersleri içeren tek sınav yapılması ve sınavların elektronik sınav şekline dönüştürüleceği belirtilmektedir. 2016 yılının ilk altı aylık dönemi sonuna kadar sadece belirlenen on büyük ilde yapılacak olan elektronik sınavların yıl sonuna kadar bütün illeri kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanmaktadır.
Yapılan değişiklikler incelendiğinde uygulama sınavlarının biraz daha zorlaştığı göze çarpmaktadır. Önceleri sadece aracın kalkışı, kavşaklardan dönüşü, rampa kalkışı gibi kullanım öğeleri denetlenirken, artık iki araç arasına park etme, zor şartlarda araç kullanma gibi öğelerde uygulama sınavlarında yer alacak. Ayrıca eğitimlerde kaza tutanağının nasıl tutulacağı, trafik psikolojisi gibi önceden üzerinde durulmayan konulara da yer verileceği açıkça belirtilmektedir.
Uygulamalı sınavda 100 puan üzerinden, yapılan hatalı davranışlarda puan düşme şeklinde bir yaklaşım sergilenerek, sınav değerlendirilecek. Ama üç şey var ki, bunlar yapılmazsa veya yapılamazsa not olarak değerlendirme yapılmadan sınav bitirilecek. Bunlar; emniyet kemeri takmak, ayna ve koltuk ayarlarını kontrol etmek, aracı çalıştırma, harekete geçirme kurallarına uyarak kalkış yapmak şeklinde sıralanmaktadır. Bu üç altın noktaya dikkat etmeyen adayın, sürücü ehliyeti almak hayali bir başka bahara kalacak. Ehliyette yeni dönemin meyvelerini vermesiyle birlikte, trafikte olumlu yönde gelişmeler olacağı düşünülmektedir. Bekleyip görmek lazım.