Ehliyet Almak İsteyenlere Kötü Haber

Ehliyet almak isteyen sürücü adaylarını artık eskisinden çok daha çetin bir süreç bekliyor. Ocak 2016’dan itibaren geçerli olacak yönetmelikte yapılan birçok değişiklik ile ehliyet alma koşulları ağırlaştırılıyor. Yeni yönetmeliğe göre ehliyet sınavını başarıyla geçen adaylar 2 yıl boyunca stajyer sürücü sıfatına sahip olacak.  Geçici ehliyet anlamına gelen bu sertifikayı alan sürücüler, eğer iki yıl boyunca trafik kurallarını ihlal etmezlerse asil sürücü belgesini almaya hak kazanacak. Bu iki yıllık süreçte 75 ceza puanını dolduran sürücülerin ise sertifikaları iptal edilecek ve yeniden kursa başvurması gerekecek. Emniyet kemerini bağlamadan trafiğe çıkmak, trafik ışıklarını ihlal etmek, hız sınırını aşmak gibi hataları birkaç kez tekrarlamak sürücü sertifikasının iptaline yol açacak.

Trafik kazalarının azaltılması, sürücülerin bilinçlendirilmesi ve koşulların Avrupa Birliği (AB) standartlarına getirilmesinin hedeflendiği yeni ehliyet alma şartları arasında ders sayısının artırılması ve sınavların eskisine göre daha zor olması da yer alıyor. Ayrıca ömür boyu ehliyet sahibi olma dönemi de artık son bulacak. Araç türüne göre 5 ya da 10 yılda bir sürücüler ehliyetlerini yenilemek zorunda kalacak ve bunun için sağlık raporunu aldıktan sonra ehliyetlerini değiştirebilecek. Şu anda 9 olan ehliyet sınıfı 18’e çıkarılacak ve bu ehliyetler tamamen yenilenecek. 80 ülkede geçerliliğe sahip olan bu yeni ehliyetler 15 TL karşılığında değiştirilebilecek.

Ehliyet alma yönetmeliğindeki değişiklikler bunlarla da bitmiyor; sürücü belgesi alabilmek için gereken ile sağlık koşulları da değiştirildi. Zeka geriliği (80 altı IQ), bunama sorunu, ani duygusal değişimler yaratan ciddi sağlık sorunları bulunan adaylara sürücü belgesi verilmeyecek. Trafiğe çıkan sürücülerin sağlık durumlarının, kendilerinden başka trafik akışı içerisinde bulunan diğer insanları da doğrudan etkilediği göz önüne alınmalıdır. Bu değişiklik ile daha sağlıklı insanların trafikte bulunmasının sağlanarak, kazaları azaltmanın hedeflendiği görülmektedir. Ehliyeti olmasına rağmen trafiğe çıkacak yetkinlikten yoksun olan birçok sürücünün bulunması sürücü kurslarında verilen derslerin ve yapılan sınavların yetersizliğini ortaya koymaktadır. Bu derslerin ve sınavların zorlaştırılması daha bilinçli, trafik kuralları konusunda daha hassas sürücülerin yetişmesini sağlayacağı için uzun vadede yararlı olacaktır.