Vip-Makam Şoförlerinde Bulunması Gereken Vasıflar

Dünyanın her yerinde önemli göreve sahip ya da büyük şehirlerde yaşam süren insanların bir kısmı kişisel hizmetlerinin yerine getirilebilmesi için vip şoföre ihtiyaç duyar. Bu meslekten bahsedildiğinde aklımıza sadece araç kullanan görevli kişi gelmemeli. Bu meslek alanında çalışan, çalışmak isteyen kişide görev yapacağı yere, makama göre çeşitli kriterler aranır. Sıradan bir iş yerinde ya da herhangi bir alanda sadece şoförlük yapan birisinin gerekli eğitimleri almadan makam şoförü olarak çalışabileceği algısı hatalı bir yaklaşım olur.
Bir meslek dalı haline gelen resmi ve özel şirketlerin, kişilerin talebi doğrultusunda faaliyet gösteren vip şoförlük diye tanımlayabileceğimiz bu sektörün ihtiyacını karşılayabilmek adına bu işi yapmak isteyen insanlar çeşitli eğitimlere tabi tutulur. Öncelikle başlıca kriterler olarak kişinin; dinamik, soğukkanlı araç kullanabilen, trafik kurallarına hakim, herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan, kılık kıyafet konusunda titiz davranan, yeterli seviyede kullandığı aracın tamir, bakım, donanım döngüsüne sahip olması söylenebilir. İlk düşündüğümüzde aklımıza gelebilecek temel hususlardan sonra bu mesleğin icra edileceği yerin önem durumuna göre aranan vasıflar farklılık gösterebilir. Örneğin; resmi kurumlarda, üst düzey diplomatların, devlet yöneticilerinin makam şoförü olan personellerin aracı pratik kullanması, iş güvenliğine önem vermesinin yanında sigara kullanmaması, ketum biri olması, ilk yardım bilgisine sahip olması, en az bir yabancı dil bilmesi, diksiyonunun düzgün olması, esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilmesi gibi çok daha özel kriterler aranır. Bu mesleği icra eden ve etme isteğinde olan kişi ya da kişiler şuan ülkemizde birçok noktada bu iş üzerine eğitim veren kurumlara başvurabilir. Bu eğitim merkezlerinde kişinin hizmet ettiği yerde nasıl davranması gerektiği, beden dili, iletişim kurarken dikkat etmesi gereken özellikler, araçtan inerken ve binerken yapması gereken davranışlara dair pek çok konuda geniş bir yelpazede eğitim sunulmakta. Şüphesiz her sektörde olduğu gibi ihtiyaç sahipleri makam şoförü olarak yanlarında çalışan personelin donanımlı olmasını arzu eder ve gerekli kurslardan eğitim almış kişileri sıradan şoförlere göre daha ön planda tutar ve güvenebileceği pozitif personelle çalışmak ister.
Bu mesleği icra eden veya düşünen kişi işini özen yükümlülüğü ile yapmalı, aracın kontrollerini aksatmamalı, acil bir durum vuku bulmadıkça aşırı hızdan kaçınmalı ve gerekli izne sahip olmadan kişisel ihtiyaçlarında aracı kullanmaktan sakınması gerekir.