Uzun Yolda Rampa Çıkarken Vites Nasıl Ayarlanır?

Araç sürerken yaşanan en büyük sıkıntılardan bir tanesi rampa çıkarken aracın vitesini doğru ayarlayamamak ve buna bağlı olarak da rampa çıkarken aracın yavaşlamasına hatta kimi zamanda durmasına neden olmaktır. Bu nedenle rampa çıkarken aracınızın vitesini doğru bir şekilde ayarlamanız gerekiyor. Peki, Rampa çıkarken vites ayarlama nasıl yapılır ve nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

Sürücülerin rampa çıkarken vitesi doğru bir şekilde ayarlayabilmelerinin en önemli kuralı kullandıkları araçların motor güçleri hakkında doğru bilgiye sahip olmaktır. Günümüzde iki farklı motor tipi bulunur. Bunlardan birisi benzinli diğeri ise dizel araçlardır. Benzinli araçlarda vites devir aralığı 2500 ile 3500 arasında belirlenmelidir. Yani bu devir aralıklarında vitesinizi artırmanız gerekiyor. Aksi halde aracınız yokuş çıkarken yavaşlamaya başlayacaktır. Dizel araçlarda ise bu aralık değişiyor. Dizel araca sahipseniz vitesinizi küçültmek ya da büyütmek için 2000 ile 3000 devir arasındaki aralıkta seçim yapmanız gerekiyor. Yani 3000 devrin üzerine çıktığınızda vitesinizi artırmanız 2000 devrin altına düştüğünüzde ise vitesi düşürmeniz gerekmektedir. Rampa çıkarken vites ayarlama yapacağınız zaman ilk olarak bu temel kurallara dikkat etmeniz gerekiyor.

Deneyimli sürücüler vitesi artırıp düşürmek için genelde devirt saatine bakmak yerine motor sesini dinleyebilirler. Eğer sizde deneyimlerinize güveniyorsanız devir göstergesine bakmadan motorunuzun sesini dinleyerek vitesi küçültüp artırmanız gerektiğini anlayabilirsiniz. Eğer deneyimli değilseniz ya da motorunuzun sesini duyamıyorsanız bu durumda göz ucu ile devir saatine bakmanızda fayda vardır. Devir saati ile ilgili bilinmesi gereken en önemli konu ise devri artırdığınızda belli bir müddet sonra motorunuzun zorlanmaya başlayacağıdır. Eğer devir saati kırmızıçizgiye dayanırsa bu durumda sizde daha fazla motoru zorlamadan vitesi bir vites büyütmelisiniz.

Rampa çıkarken vites ayarlama konusunda daha fazla deneyim kazanmak içinse sürücü kursları size bu konuda yardımcı olacaktır. Özellikle kurslarda alacağınız direksiyon eğitimleri sayesinde motorun sesine aşina olarak vitesi küçültüp büyütmeniz gerektiğini motor sesine bakarak anlayabileceksiniz. Bu nedenle daha fazla deneyim kazanmak istiyorsanız sürücü kurslarına giderek sizde gerekli eğitimleri almalısınız. Alacağınız eğitimlerden sonra vites konusunda herhangi bir sorun yaşamayacaksınız.