Makam Şoförü Olmak için Gerekenler Özellikler Nelerdir?

Araç kullanmak dikkat, beceri ve tecrübeye dayanır. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde sürücülük yapmak diğer illere nazaran daha zor ve dikkat gerektirir. Normal şoförlük ile makam şoförlüğü arasında pek çok fark vardır. Makam şoförlüğünde genellikle varlıklı veya ünlü kişiler, üst düzey yöneticilere hizmet edildiğinden diğer şoförlük hizmetlerinden farklıdır. Şoförlüğü yapılan kişinin, güvenli ve konforlu bir şekilde yolculuk etmesini sağlamak, aracın gerekli bakımlarını yaptırmak, aracın iç ve dış temizliğini yapmak, aracın yakıt durumunu kontrol ve takibini yapmak, çalıştığı il veya ilçedeki ana yolları, kestirme yolları bilmek araç şoförünün görevlerindendir.

Sektörde ortalama makam şoförü aylıkları 3.500 ile 5.000 Türk lirası arasında değişmektedir, bu rakamlar farklı sektörlerde değişiklikler gösterebilir. Çalışma saatleri esnektir, bunun sebebi şoförlüğü yapılan kişinin yani işverenin işlerinin bitmemesi, önemli bir evrakın bir yerden bir yere götürülmesi veya önemli bir misafirin hava alanından veya farklı bir lokasyondan alınması gibi durumlarda söz konusu olabilmektedir. Bazı durumlarda makam şoförü olabilmek için geçerli referanslara da sahip olmak gerekebilmektedir.

Meslek olarak makam şoförlüğünü seçen adayların öncelikle B sınıfı ehliyet sahibi olması, üst düzey şoförlük becerisi, en az lise mezunu olmak, en az bir yabancı dil bilmek (tercihen İngilizce), lüks arabaların yürüyen ve motor aksamlarından anlamak gibi önemli özelliklere sahip olması, kişisel görünümlerine özen göstermeleri gerekmektedir.

Üst düzey şoförlük eğitimi veren sürücü kursları bulunmakla beraber sürücü kursları dışında da makam şoförü eğitimi alabileceğiniz kuruluşlar bulunmaktadır. İnternette ufak bir arama yaparak bu sürücü kurslarına ulaşabilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğim gibi makam şoförlüğü kolay bir iş değildir, aşırı stresli bir iştir keza İstanbul gibi büyük bir metropolde araç kullanmak başlı başına stres unsuru olmakla beraber, lüks bir araç ile yoğun trafik temposunu çekmek, zamanında ve güvenli hizmet vermek, işveren ile iyi bir diyalog kurmak, araçta çıkabilecek olası problemlerde pratik ve doğru çözümler üretebilmek, verilen görevleri layığı ile yerine getirmek makam şoföründen beklenilen özelliklerdir.

Bu mesleği yapmak isteyen kişilerin, yukarıdaki vasıflara sahip olması ve görevleri hakkında önemli olanlarından kısaca bahsetmiş olduk.