Makam Şoförü Olmak
Ülkemizde araç kullanımı geçen yıllara oranla büyük bir artış gösterdi. Türkiye istatistik kurumu 2016 verilerine göre trafiğe kayıtlı araç sayısını 20 milyon 456 bin 556 olarak belirledi. Bu oranın %53.2 sini otomobiller oluşturmaktadır. Yaklaşık 4 milyon araç ile İstanbul, en fazla araç bulunan il oldu. Araç sayısının artması ile birlikte, şehir içlerindeki trafik aynı oranda artmıştır. Trafikten sıkılanlar, araç kullanmayı sevmeyenler varlıklı insanlar genellikle bir şoför tutmaktadır. Makam şoförü, makam aracını kullanarak yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerde, ulaşımın zamanında ve güvenilir yapılmasını sağlamakla sorumlu nitelikli kişidir. Makam şoförü olmak için B sınıfı ehliyet ve lüks otomobillerde deneyim sahibi olmanız gerekmektedir.
Makam şoförlüğü dikkat gerektiren bir meslektir. Şoför kıvrak zekaya sahip ve aynı zaman da pratik olmalıdır. Çünkü makam şoförlüğü birçok tehlikeyi ve stresi beraberinde getiren bir meslektir. Günümüzde makam şoförlerinin görevleri; Aracın temiz ve düzenli olmasını sağlamak, aracın periyodik bakımının zamanında yapılmasını sağlamak, Hız sınırlarına ve trafik kurallarına uymak, gidilecek yer ve yol konusunda bilgi edinmek, aracın kapısını açmak ve iniş, biniş sırasında yardımcı olmak, bagaj almak, arabanın yağ değişimini ve lastiklerin havasını kontrol etmektir. Ayrıca makam şoförü olmak için, esnek çalışma saatlerine uymak, askerlik görevini tamamlamış olmak, düzgün bir diksiyon ile konuşmak, kişisel bakımına özen göstermek, sigara kullanmamak, makam şoförlüğünde en az 5 yıllık bir tecrübe sahibi olmak gerekir. Ayrıca makam şoförlüğü için özel eğitim veren şirketler de bulunmaktadır. Bu eğitim de davranış becerisini geliştirmek, hizmet kalitesini arttırmak, sosyal davranış protokolü, kişisel temizlik, makam ve şoför ilişkileri konuları yer almaktadır. Eğitimden geçip bir sertifika edinen adaylar daha kolay meslek sahibi olur.
Makam şoförleri aynı zaman da bir koruma özelliği de taşımaktalardır. Bu nedenle makam şoförün de bedensel özellikler de aranmaktadır. Her ne kadar otomobilden sorumlu olsalar da, makam sahibini de korumak ile yükümlülerdir. Silahlı ya da silahsız makam, sahibini koruyan makam şoförleri ya da korumaları, güvenliği en üst seviyeye çıkartmalı ve olabilecek bütün tehlikelere karşı tetikte olmalıdır.