Makam Şoförü Nasıl Olunur?
Firmaların, vekillerin, yöneticilerin ve çok önemli kişilerin araç ile sevkiyatın yapmakla yükümlü olan kişilere makam şoförü denir. Makam şoförlüğü temsil edilen kişi veya kurumun bir nevi aynasıdır. Temsil noktasında ön planda olan bu şoförler çok ciddi bir eğitimden geçerek bu mesleği icra etmektedirler. Bir kişini sadece ehliyetinin olması makam şoförlüğü için yeterli değildir. Zira bir takım eğitimlerden geçmiş olmalıdır ve şoförlük sertifikasını almış olmalıdır. Bu eğitimler profesyonel kurumlar ve kurslar tarafından verilir ve kurs bitiminde başarılı olanlara makam şoförlüğü sertifikası verilir.
Bu eğitimin içinde her ayrıntı düşünülmüştür. Bunların başında ise şoför olacak olan kişinin temizliği ve kişisel bakımı gelmektedir. Makam şoförü genel olarak takım elbise giymeli ve titiz bir şekilde ütüye ve giyimindeki uyuma dikkat etmelidir. Ayrıca tırnakları kesilmiş olmalı ve her sabah tıraş olarak güne başlamalıdır. Bununla birlikte daima güler yüzlü ve kibar davranmak zorundadır. Diksiyon konusunda ise bazı kişiler buna çok önem vermektedir. Bununla birlikte kurs içinde sürüş eğitim de verilir. Temel sürüş becerilerine ek olarak ileri sürüş ve güvenli sürüş eğitimleri de çok önemli eğitim basamaklarıdır. Bu tip sürüş eğitimleri hem teorik hem de pratik olarak verilmektedir. Daha sonra ise diğer ayrıntılar üzerinde durulmaktadır.
Makam sahibini karşılama, kapı açma, duruş pozisyonu gibi hususlar makam şoförü olmak için hayati derecede önemlidir. Tüm bunlara ek olarak bir makam şoförünün mutlaka bilmesi gereken protokol kuralları vardır. Bunlar çok önemlidir ve işin en temel kısmıdır. Bununla birlikte sosyal davranış kuralları, karşılama ve uğurlama gibi hususlar iyi derecede öğrenilmelidir. Ayrıca makam sahibinin güvenliği de bilinmesi gereken durumlardandır. Acil durumlar için soğukkanlı davranma, kaza anında tıbbi yardım tekniklerini uygulayabilme bir makam şoförünün yapması gereken işlerdir. Ayrıca bunlara ek olarak makam sahibinin güvenliği için güvenlik protokollerini uygulamalı, şüpheli şahısları tespit edebilmeli, agresif ve değişik hareketlere karşı tedbirler alabilmelidir. Tüm bu hususlar tam olarak yerine getirildiğinde makam şoförlüğü bir meslek olarak yapılabilmektedir.