Makam Şoförü Kimdir ve Ne İş Yapar?
Makam sözcüğü, büyük ya da önemli bir görev yerini adlandıran bir statü terimidir. Makam şoförü, genel olarak önemli addedilen özel veya resmi yerlerde motorlu bir yolcu taşıma aracını kullanarak ulaştırma hizmeti veren bir sürücüdür. Günümüzde iş yaşamının gelişmesine paralel olarak şoförlük hizmetlerine olan talep de hızla artmaktadır. Makam şoförü; çeşitli şirketler, resmi kurumlar, limuzin firmaları, havaalanı ve otel transferleri, özel konuklar ya da varlıklı kişiler için şoförlük yapan profesyonel ve deneyimli bir sürücüdür; dünya ve Türkiye’de giderek daha fazla talep gören bir mesleğin icracısıdır. Özellikle büyük kentlerde şirket sahipleri, vali, kaymakam vb. yetkililer için görev yapan çok sayıda makam şoförü bulunmaktadır.
Makam şoförü; motor, direksiyon, trafik bilgisi, ilk yardım, sürücü belgesi gibi genel olarak her motorlu taşıt sürücüsünde olması gereken tüm eğitim ve donanıma sahip olmalıdır. Fakat bir makam için şoförlük yapıyor olması onu farklı kılar; çünkü makam şoförü her şeyden önce belli bir kurumu, resmi veya özel belli bir makamı temsil eden bir profesyoneldir. Bu nedenle o kurumun gerektirdiği davranış, bilgi, deneyim, donanım ve dikkate sahip olması ve bunları eksiksiz biçimde uygulayabilmesi gerekir.
Makam şoförü olabilmek için bu alanda eğitimli olmak şarttır. Bu şoförlüğü yapacak kişinin en az lise veya meslek yüksekokulu mezunu olma şartı aranır. Ayrıca Türkiye’ye Direksiyon Akademisi tarafından getirilen Makam Şoförlüğü Eğitim Programı’nı bitirmek ve sertifika sahibi olma gereği vardır. Makam şoförü eğitiminde güvenli ve ileri sürüş teknikleri, şoförün mutlak surette bilmesi gereken protokol ve davranış kuralları, beden dilini kullanma, imaj, giyim tarzı, konuk karşılama, iletişim biçimi ve kuralları gibi konularda uzmanlar tarafından eğitim verilmektedir. Bu eğitim VIP eğitimi ve standart eğitim olmak üzere iki paket halinde sunulur. Tüm bu eğitimleri alan makam şoförü adayı, sözlü ve yazılı sınav aşamalarını geçtikten sonra makam şoförü olmaya hak kazanabilmektedir. Değişebilmekle birlikte, bir makam şoförü maaşı mevcut piyasa şartlarında 5000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.