Makam Şoförlerinde Aranan Mesleki ve Kişisel Özellikler
Günümüzde Türkiye’de 20 milyonu aşkın ehliyet sahibi sürücü bulunmakta ve bu sürücülerin 700.000’i şoförlük yapmaktadır. 2016 yılında %13 istihdam oranına ulaşan makam şoförlüğü bu alanda öne çıkan bir meslek grubudur. Sistemli yetiştirme programlarıyla giderek daha geniş iş imkânlarına ulaşan bir makam şoförü, devlet adamları, milletvekilleri, kaymakamlar, belediye başkanları ve gelir düzeyi yüksek olan şirket sahipleri gibi önemli kişilere hizmet vermektedir. Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının taleplerine göre gereken mesleki eğitim ve sertifika programlarını tamamladıktan sonra işverenini şehir içi, yurt içi veya yurt dışı seyahat noktalarına güvenli bir şekilde ulaştırmakla görevlidir.
Makam şoförlüğü için gereken eğitim düzeyi minimum ilköğretim mezunu olmayı gerektirse de son zamanlarda çoğu işverenin aradığı nitelikler içerisinde en az lise mezunu veya yüksekokul mezunu olmak gerekiyor. İşe alımlarda, makam şoförlüğü eğitim programını başarıyla tamamlamış olmakta zorunlu bir özellik olarak isteniyor. İŞKUR’un makam şoförlüğü için belirlediği görev ve işlem basamaklarına göre bir makam şoförü, aracın genel kontrolünü ve arabanın yakıt durumuna göre yakıt ikmalini yapmak, arabanın yağ değişim zamanlarını ve lastiklerin hava basıncını kontrol etmek, transfer edilecek kişileri karşılamak, aracın kapısını açmak, iniş binişlerde yardımcı olmak, bagajları almak, gidilecek yer, yol konusunda bilgi edinmek, uygun park yerlerinde beklemek, gerekli hallerde kişi/kişileri gidecekleri yere araçla götürmek, emniyet kemerlerinin takılı olup olmadığını kontrol etmek, yol işaret ve işaretçilerine dikkat etmek, hız sınırlarına ve trafik kurallarına uymak, tutulması gereken kayıtları tutmak ve belgeleri hazırlamak, araçta bulunması gerekli olan yasal evrak ve avadanlıkları bulundurmak, aracın periyodik bakımlarının zamanında yapılmasını sağlamak, aracın temiz ve düzenli olmasını sağlamak gibi görevleri yerine getirmek durumundadır. Bunların yanında ideal bir makam şoförünün sahip olması gereken bazı kişisel özelliklere de dikkat edilmektedir. Etkili ve dakik bir iş prensibi geliştirmiş olmak, kuralları sorunsuz ve sabırlı bir şekilde yerine getirmek, oldukça titiz ve bakımlı görünmek, işveren ve ona bağlı olan kişilerle iletişimini geliştirerek herhangi bir koordinasyon sorununa yol açmamak bu özelliklerin başında gelmektedir.
Makam şoförlüğü eğitimi veren eğitim kurumlarının ortak amacı, makam şoförü olmak isteyen sürücülere yetkin sürüş kabiliyeti sağlama; görgü kuralları, iletişim, kişi/kişileri karşılama ve prezantabl bir görüntü yaratma tekniklerini sunmaktır. Kurumlar eğitim ve sertifika programlarına göre değişen fiyatlarla şoför adaylarına çeşitli imkânlar da sağlamaktadır. Makam şoförlerinin aldıkları maaşlar ise çalıştıkları kamu ve özel kurumlara göre değişiklik göstermekte, iş alanları devamlı olarak gelişmektedir.