İyi Bir Makam Şoförü Nasıl Olmalı!

Makam şoförü üst düzey bir yöneticiye gün boyu yapacağı seyahatlerde eşlik ederek varması gereken yere daha güvenli ulaşımını sağlayan meslek grubudur.

Nüfusun fazla olduğu bizim gibi ülkelerde mesleğe yüklenen sorumluluk daha da artmaktadır. TÜİK verilerine göre; ülkemizde 2015 yılında meydana gelen kazalarda hayatını kaybedenlerin %42,7’sini sürücüler oluşturmaktadır. Kaza nedenlerinin de %88,6 sürücülere ait iken günün önemli bir kısmını yolda geçiren makam şoförleri için araca tamamen hakim olması yeterli bir kıstas mıdır? Meslek grubu için öncelikle araca tamamen hakim olması ile başlayan görevleri içerisinde sabırlı olması, hızlı karar verebilmesi, yanında çalıştığı kişiye yaklaşım ve hitabeti de önem kazanır. Makam şoförleri güvenlik, özel sürücülük ve ilk yardım gibi önem teşkil eden eğitimlerden geçmektedir. Trafikte sadece kendisinin olmadığını bilerek dış unsurlardan gelebilecek tehlikelere karşı tetikte olmalıdır. Araca hakim olması öncelikli olarak şoförün kendisine olan güvenini artıracağı gibi yaşanabilecek kazaları da önleme açısından olumlu bir gelişme olacaktır. Diğer önemli detaylardan biri ise; yaşanılan değişik hava koşullarına uyum gösterebilmesidir. Fren, viraj taktiklerini bilmesinin yanında kışın zorlu hava koşullarında da aynı beceri ve yeteneği gösterebilmesi de önemlidir. Meslekte önce bilgiyi öğrenebilmeli ki zamanla bunu pratikte uygulayabilsin. Yaklaşık 1 hafta sürecek eğitimlere kısaca göz atmamız mesleği icra edecek kişilere olumlu yönde katkı sağlayacağı görüşündeyim.

İlk olarak eğitime teorik bilgilerle başlanmaktadır. Teorik eğitimi içerisinde adaylara kaza nedenleri, istatistikler, dikkat dağıtıcı unsurlar, hız ve görüş mesafeleri, yol koşulları, ABS, savrulma gibi önemli bilgiler verilir. Her gün meydana gelen çok sayıda kazanın sayısal veriler eşliğinde uygulanması, hangi unsurlar tarafından olduğunu bilmek sürücülere tedbirli olması açısından bilgi verecektir. Ülkemizin en büyük kaza nedenlerinden birisi de takip mesafesi ile meydana gelebilecek zincirleme kaza oranını azaltacak eğitimleri kapsıyor olabilmesi, eğitimin meslek için çok önemli olduğunu biz araştırmacılar ve mesleği icra edecek kişilere de yol gösterici olması bakımından önemlidir.

Pratik eğitim, içerisinde seyahat öncesi yapılması gereken hazırlıklar, aynaların doğru ayarlanması, diğer sürücüler nedeniyle meydana gelebilecek kazaları bertaraf edebilmek, koltukların doğru ayarlanması, trafik işaretlerinin doğru yorumlanabilmesi, yayaları da göz ardı etmeden aracı kullanabilmesi gibi farklı eğitimler verilir.

İlkyardım eğitimi, meydana gelen kazalarda ilk müdahaleyi yapabilecek yetkinlikte şoförleri yetiştirebilmeyi hedeflemekle birlikte uygulanan eğitimler ülkemizin pozitif yönde gelişme göstereceği durumu yadsınamaz bir gerçektir. Kapsamlı içeriğe sahip eğitim sonrasında mesleğinin gerektirdiği donanıma sahip olarak işlerine ilk adımlarını atacaklardır.