Bir şoförden çok daha fazlası; Makam Şoförlüğü
Günlük hayatın yoğun stresine metropollerdeki trafik keşmekeşi de eklenince, iş hayatında alınacak kararların sağlıklı olması, tutarlılık arz etmesi ve sürdürülebilir olabilmesi için gereken sakinliği yakalayabilmek neredeyse imkansızlaşıyor. Özellikle randevulara zamanında yetişme stresi bir yana, aracı park edebilmek için yer ararken verilen onca uğraş neredeyse insanın tüm enerjisini alıp götürüyor. Bu sıkıntılardan uzaklaşmak isteyen, iş ve makam sahibi kişiler başta olmak üzere, yıldönümü ve özel kutlamalar yapan kuruluşlar, araç kiralama şirketleri, gelir seviyesi yüksek kişiler ve daha pek çok kişi tercihini makam şoförü istihdam etmek yönünde kullanmaktadır. Hal böyle olunca da nitelikli personel istihdam etmek isteyen kişi ve kuruluşların talepleri, sektörde eleman ihtiyacını artırmaktadır. Sadece kişisel tercihlerde değil, lüks araç kiralama firmaları, özel şirketler ve kamu kuruluşlarında da istihdam açığının olduğu göz önüne alındığında, istihdamın 2016 yılında yüzde 13 seviyelerine kadar artması beklenmektedir. Dolayısıyla mesleğin, geleceği parlak meslek gruplarından biri olduğunu söylemek abartı olmaz.
Elbette, makam şoförü olabilmenin de bazı kuralları ve eğitimleri var. Genel olarak bakıldığında bu eğitimleri 3 ana başlık altında toplayabiliriz;
- Hizmet kalitesi ve hizmet verilen kişilerin ortalama eğitim düzeyleri dikkate alınarak en az lise ve dengi okul mezunu olmak.
- Günümüzde pek çok özel eğitim kurumunda verilen “Mesleki eğitim” programını başarıyla tamamlamak ve “Üst düzey sürüş teknikleri” eğitimini almak.
- Kullanılacak araç ile ilgili teorik bilgi, motor bilgisi ve ilk yardım bilgilerine sahip olmak.
Başarılı bir iş hayatı için söz konusu eğitimler kadar araç bakımı ve hazırlığı ile ilgili bilgilere sahip olmak ve kişisel bakım bu işin başka püf noktaları. İyi bir makam şoförü, yolculuklardan önce yolculuk amacına uygun ekipmanı yanında bulundurmalı, araçlarını temiz ve bakımlı tutmalı, müşteri veya makam sahiplerinin araca biniş ve inişlerinde kapıları açmanın yanı sıra valiz ve çantaların da yerleşimini tamamlamalıdır. Bir başka önemli konu ise, sadece makam sahiplerine değil, eş ve çocuklarına hatta varsa yanında bulundurdukları hayvanlara da aynı önemi ve nezaketi göstermeleri gerekliliğidir.