Makam Şoförü Olmak İçin Ne Yapmalı?
Ülkemizde günümüzün en güncel ve en büyük sorunu şüphesiz ki işsizliktir. Açılan her yeni firma, kurulan her yeni şirket de işsizlik sorununun giderilmesi için bir fırsattır. Kurulan yeni şirketler birçok alanda istihdam yaratmaktadır. İstihdam yaratılan alanlardan biri de makam şoförlüğüdür. İŞKUR’un Ocak 2013 verilerine göre 6 bin kayıtlı makam şoförü işsiz konumda iken 2016 yılı itibariyle bu meslekteki istihdamın %10 gibi yüksek bir artış göstermesi beklenmekte.
Makam şoförü kişiler çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabileceği gibi özel şirketlerde de çalışabilmektedir. Genellikle ilköğretim veya lise mezuniyeti istenen bu meslekte bazı kurumlar üniversite mezuniyeti de istemektedir. Makam şoförlüğü yalnızca iyi araç kullanmaktan ibaret değildir. Tabi ki iyi araç kullanmak gerekli şartlardan biridir ancak tek başına yeterli değildir. Kesinlikle bir dizi özel eğitimden geçmek gerekmektedir. İyi bir araç kullanıcısı olmanızın yanında kullandığınız aracınızı iyi tanımanız, en ufak bir sorunu halledebilecek donanıma sahip olmanız, bölge trafiğine ve yollara aşina olmanız. Temel karşılama prosedürlerine hakim olmanız, kılık kıyafetinize dikkat etmeniz, acil durumlar açısından sakin ve soğukkanlı bir kişiliğinizin olması, diksiyonunuzun son derece düzgün olması bu meslek için oldukça önemlidir.
Ülkemizde birçok özel eğitim kurumu tarafından verilen profesyonel eğitimler sayesinde makam şoförü olarak çalışan kişiler açısından işler biraz daha kolaylaşmış durumda. Bu kurslarda öncelikle şoförlükle ilgili temel eğitimler verilirken ilk yardım, kişisel bakım, karşılama prosedürleri, davranış eğitimleri, iletişim protokolleri, güvenlik konularındaki temel eğitimler de kişilere verilmektedir. Bu eğitimler genellikle teorik ve pratik eğitimler şeklinde gerçekleşmektedir. Teorik bölümde adaylara yukarıda bahsedilen konularda eğitimler verilmektedir. Pratik bölümde ise oluşturulan bir senaryoya göre aday özel şoförlük yapar. Bu senaryo içerisinde veya senaryodan bağımsız olarak anlık geliştirilen bölümler ile birlikte adayın ani durumlara verdiği tepkiler ölçülür. Teorik ve pratik eğitimi geçen adaylar özel şoför sertifikası almaya hak kazanır. Son yıllarda birçok kurum ve kuruluş tarafından istenen özel şoför sertifikası iş bulma açısından yüksek öneme sahiptir.