Makam Şoförü Ne Yapar, Ne Kazanır?
Günümüzde on sekiz yaşını dolduran hemen hemen herkesin ehliyet sahibi olması, buna karşılık, artan özel araç sayısı ve trafik yoğunluğu; şoförlük mesleğine olan ilgiyi artırmıştır. Araba kullanımı ve bilgisi açısından kendisine güvenen kişiler, şoförlüğü meslek olarak tercih etmeye yönelmektedir. Otomobil kullanmayı iyi bilen, trafik kurallarına hakim, aracın bakımından anlayan erkekler için şoförlük uygun bir meslektir. Ancak bir o kadar da zor ve zahmetlidir.
Özellikle makam şoförlüğü yapmak isteyen kişilerin sahip olması gereken pek çok nitelik vardır. Bunlara geçmeden önce, makam şoförü kavramını açıklayalım.
Üst düzey devlet görevlileri (siyasetçiler, belediye başkanları, milletvekilleri, bürokratlar vb.) veya büyük şirket çalışanları (şirket sahibi, genel müdür vs.) için görev yapan makam şoförleri; kendilerine tahsis edilmiş araçla, şoförlüğünden sorumlu oldukları kişiyi gün içinde ihtiyaç duyduğu yerlere götürmekle yükümlüdür. Ancak makam şoförünün görevi bununla bitmez. İşvereninin her yerde yanında olduğu için, çalışılan kurumun özelliklerini, genel prensiplerini bilmesi, görgü kurallarına hakim olması, temiz ve tertipli olması lazımdır. Elbette bütün iyi şoförlerde olduğu gibi, araç hakkında teknik bilgilere de sahip olması gerekir. Şoförlüğünü yaptığı aracın bakımından, yakıtından sorumludur. Alkollü ve aşırı hızlı araç kullanımı kesinlikle olmamalıdır. Kaza durumlarında soğukkanlılığını koruyabilmeli, basit ilk yardım bilgisine sahip olmalıdır. Makam şoförü, bazı işverenlerin sağ kolu gibidir.
Kamu kurumlarıyla özel kurumlar arasında farklar olmasına rağmen, genellikle makam şoförü olabilmek için en az lise mezunu olma, makam şoförlüğü için verilmiş bir eğitim programını başarıyla bitirme şartları aranmaktadır. Tabii ki araba kullanmayı ve trafik kurallarını iyi düzeyde bilmek en önemli şarttır. Sürüş becerisi ve güvenliğini test edenler de vardır.
Makam şoförlüğü, sorumluluğu yüksek bir meslek olmasına rağmen, maaş açısından genellikle memnuniyet vericidir. Kurumdan kuruma değişmekle beraber, en düşük maaş 2000 TL civarıdır. Kişinin hizmet verdiği kurum veya kişinin düzeyi yükseldikçe maaş da yükselir. Bir milletvekilinin şoförünün alacağı maaş, bir belediye başkanının şoförününkinden daha fazla olur. Tabii aynı oranda, şoförden beklenen sorumluluk ve beceriler de yükselmektedir.