Makam Şoförü Nasıl Olmalıdır?

Makam şoförü, kulağa yalnızca zenginlere özgü bir kavram gibi gelse de; aslında günümüzde oldukça yaygın bir meslektir. İş yaşamında, geçici veya sürekli özel şoförlük ihtiyacı bulunmaktadır. Makam şoförleri, limuzin kiralayan şirketlerde çalışanlar olduğu gibi, birkaç günlük özel hizmet sunan veya bir kişinin yanında sürekli görev yapan çalışanlar da olabilir. Kamu kurum ve kuruluşlarında da sürekli makam şoförleri görev yapmaktadır.

Makam şoförü, işvereninin gün içinde gideceği yerlere hızlı ve güvenli şekilde ulaşmasını sağlamakla görevlidir. Çoğu daimi makam şoförünün gün içinde güzergahları sabit olsa da, duruma göre farklı yerlere gitmeleri de gerekebilir. Bunun haricinde, bağlı oldukları şirket tarafından farklı kişilerin hizmeti için, değişik sürelerde görevlendirilen şoförler de mevcuttur.

Özel araç sayısının gün geçtikçe arttığı günümüzde, trafikte fark yaratabilmek için yalnızca ehliyet sahibi olmak yeterli değildir. Makam şoförü, usta bir sürücü olmasının yanı sıra insan ilişkilerinde başarılı, genel görgü kurallarına uyan, diksiyonu düzgün, yol ve trafik kurallarını çok iyi bilen bir kişi olmalıdır. Bir kaza anında yapılacakları bilmesi, sakinliğini koruyabilmesi, ilk yardım bilgisine sahip olması da önemlidir. Ayrıca, kullandığı aracın bakım ve kontrolünden, yakıt temininden, gerekli yasal evrakların düzenlenmesinden de şoför sorumludur.

Makam şoförlüğü, esnek çalışma saatlerine sahip olabilen bir meslektir. Bu işi yapan kişinin yoğun, saatleri değişken çalışma temposuna ayak uydurabilmesi, dakik olması lazımdır. Ayrıca şoför, özellikle bir kamu kuruluşunda çalışıyorsa, çalıştığı yerin genel kural ve prensiplerine, protokolüne hakim olmalıdır.

Makam şoförlerinde aranan en önemli özelliklerden biri de güvenilirliktir. İşveren, şoförlüğünü yapacağı kişiye güven duyma ihtiyacı hissetmektedir. Bu güven, trafikteki becerisinin yanında, şahsi tavır, davranış ve tutumlarına karşı da duyulmalıdır. Şoför, çoğu yerde işvereninin temsilcisi konumundadır.

Yüksek rütbeli kamu personelleri, şirket sahipleri gibi kişilere hizmet sunan şoförlerin yetiştirilmesini sağlayan eğitim programları, kurumlar vardır. Kurumsal ve bireysel olarak, makam şoförü eğitimi, özel şoför eğitimi gibi eğitimler sunulmaktadır. Makam şoförlerini istihdam eden firmalar sayesinde, eğitimli ve alanında yeterli donanıma sahip, istenen özellikleri taşıyan bir şoför bulmak git gide kolaylaşmaktadır.