Eğitimi Ve Kültürüyle Makam Şoförü
Makam sahibi kişilerin güvenli ve huzur içerisinde seyahatlerini tamamlamalarını sağlayan, makam sahiplerinin belki de en çok güvendikleri çalışanı olan kişilerdir makam şoförleri. Bu sebeplerden dolayı her ehliyet sahibi bireyin hakkıyla yapamayacağı zor fakat bir o kadar da saygın bir meslektir.
Makam şoförü dediğimiz zaman eğitim süreci ve yaşantısıyla gündelik araç kullanmaktan ziyade durum biraz daha karmaşık hale gelir. Eğitiminin, dikkat içerisinde ve özenle alınması gereken; sorumluluğunun ağır olduğu bir meslektir. Makam şoförü eğitiminin temel başlıkları arasında: güvenli ve ileri sürüş tekniği, acil durumlarda yapılması gerekenler eğitimi, ilkyardım eğitimi, misafiri ve makam sahibini karşılama ve hitap eğitimi bulunmaktadır. Bu başlıklardan bazıları hayat kurtaracak değerlere sahiptir. Bundan dolayı hem eğitim veren kurumların yeterliliğin denetlenmesi, hem de makam şoförü adayının gerçekten bu becerilere sahip olup olmadığının teste tabii tutulması zorunlu bir ihtiyaçtır. Ülkemizde son yıllarda bu alanda eğitim veren kurumların çoğalması, beraberinde yetersiz ve donanımsız sahte kuruluşların da bu alana ilgi duymasına neden olmuştur. Aday, eğitim kurumunu seçerken olabildiğince dikkatli davranmalıdır. Bu konudaki tavsiyemiz ise adayın, kurumun referanslarını inceleyerek bir tercih yapmasıdır.
Makam şoförlüğünün kendine has bir eğitim süreci olmasıyla birlikte, tamamıyla özgün bir kültürü de bulunmaktadır. Kültür dediğimiz kavram birikim ve tecrübeyle birlikte ilerler. Fakat eğitim süreci içerisinde kültür değerlerine ait temel öğretiler de kazanılmak zorundadır. Adayın yetenekleri, çevresel etkenler ve eğitim düzeyi doğrudan kültür edinme becerisini etkilemektedir. Makam şoförü kültürünü incelediğimiz zaman: hitabet, ikili ilişkiler, hızlı öğrenme ve pratik zeka gibi birçok becerinin yararlı olduğunu görebiliriz. Makam sahibinin nasıl karşılanması gerektiği, ihtiyaçlarının nasıl giderilmesi gerektiği ve nasıl uğurlanması gerektiği ise yazılı olmayan fakat işin kültürel ve etik tanımları içerisindedir. Bu kültür zamanla yaşayarak öğrenilebileceği gibi gözlem yaparak da bilgi havuzuna katılabilir. Makam şoförü kendini geliştirirken aldığı eğitime ve bireysel yeteneklerine güvenmelidir.
Bir makam şoförünün yetişmesi bazen aylar hatta yıllar alabilmektedir. Eğitim sürecinin tamamlanması ve yeterli kültür birikiminin edinilmesinin ardından makam sahibi kişinin vazgeçilmezleri arasında olmak işten bile değildir.