Makam Şoförü Deyip Geçmeyin

Şoför deyince çoğu insanın aklına taksici, dolmuş veya otobüs şoförü gelir. Makam şoförü, şoförlük mesleğine dair bilinen pek çok genel geçer düşüncenin dışına çıkan; bu mesleği yapmak isteyenlerin oldukça geniş kapsamlı bir eğitimden geçmesini dahi gerektiren, ciddi bir meslek. Yurt dışında bu meslek, çok uzun zamandır günlük veya haftalık şoför kiralama yöntemiyle, şehir veya yurtdışına iş gezisine çıkan kurum yetkililerinin hizmetine sunulmaktadır. Ülkemizde de gün geçtikçe iş bulma mecralarında makam şoförü ilanları hızla artmakta, KPSS puanlarıyla devlet memuru olarak alımlar yapılmakta, işin inceliklerini öğreten eğitim kurumları açılmaktadır. Genellikle üst düzey yöneticilerin hizmetinde çalışan makam şoförü adaylarını zorlu bir hazırlık süreci beklemektedir.

Makam şoförünün sahip olması gereken özelliklerin bir kısmı kamusal alana çıkarak hizmet veren hemen herkesin sahip olması gereken özelliklerdir: Adabı muaşerete uygun davranmak, giyimine kuşamına dikkat etmek, insan ilişkilerinde başarılı ve esnek olmak, diksiyonu düzgün olmak. Şirket yöneticilerinin ya da yüksek makamlarda görev yapan kişilere hizmet veren makam şoförlerinin hitabet biçimlerine, ses tonlarına, jest ve mimiklerine de dikkat etmeleri aranılan özelliklerden. Bu gibi zamanla kazanılan sosyal becerilerin yanında makam şoförü olmak isteyenlerin, uluslararası ya da yurtiçi yolcu ve eşya taşımak için alınması gereken SRC belgesini de alması gerekiyor. SRC belgesi almak için gidilen eğitim kurumlarında güvenli ve üstün sürüş teknikleri, kritik anlarda nasıl tepkilerin verilmesi gerektiği konusunda hayati bilgiler veriliyor.

Makam şoförlüğü sertifika eğitimi veren uzmanlar şoförün, taşıdığı yolcusuna güven verebilmesi adına beden diline hâkim olması gerektiğini özellikle belirtiyor. Direksiyonu tutuş şeklinin bile güven duygusuna doğrudan etkide bulunduğunu belirten uzmanlar, sert ve ani direksiyon hareketlerinden kaçınılmasının da hem konfor hem de güvenli sürüş açısından çok önemli olduğunu ekliyorlar.

Ani bir güvenlik zafiyeti oluştuğunda yolcusunu güvenli bir noktaya getirebilecek soğukkanlılığa sahip olması gereken makam şoförleri, acil durumlarda ihtiyaç duyulması ihtimali göze alınarak ilk yardım eğitimine de tabi tutuluyorlar.

Genellikle dört ila beş gün arasında süren ve farklı sertifika derecelerine göre ücretleri değişen eğitim sürecini başarıyla tamamlayan adaylar, dolgun maaşlarla özel sektörde veya kamu sektöründe işe başlayabiliyorlar.