Makam Şoförü Nasıl Olunur?
Makam şoförü olmak için öncelikle dışarıda bu eğitimi veren kurumlardan gerekli kursları almak gerekmektedir. Bu kurslarda makam şoförü adaylarına güvenli sürüş tekniklerinden beden diline, olumsuz hava ve yol şartlarında araç kullanımından protokol kurallarına kadar birçok farklı alanda eğitimler verilerek adayların hemen hemen her koşula ve olumsuzluğa ayak uydurması sağlanıyor. Üst düzey sürüş tekniklerini bilmek, iyi derecede harita bilgisine sahip olmak bu iş için olmazsa olmazlardandır. Bunun yanı sıra makam şoförü olabilmek için ehliyet sahibi olmanız gerekliliği dışında lise ve dengi okullardan mezun olmuş olmak gerekiyor. Tüm bunlarla birlikte şoförlük yapılacak olan makam sahibinin bağlı olduğu kurum tarafından bazı testler ve sınavlar yapılarak şoför adayının yetenekleri ve bilgileri sınanıyor.
Makam Şoförü Olduktan Sonra Neler Yapılır?
Gerekli eğitimleri alıp koşulları yerine getirdikten sonra göreve başlayan şoförlerin yapması gerekenler henüz bitmiyor. Göreve başladıktan sonra çalışma saatleri boyunca dış görünüşüne önem vermeli ve baskı ve otorite altında çalışabilmelidir. İnsanlarla nasıl iletişim kuracağı konusunda bilgi sahibi olmalı ve konuşmalarında ahlak ve görgü kurallarına uyum sağlamalı. Makam şoförlüğü yapanların hal ve hareketleri kadar bulunduğu şehir ve en sık dolaşılan semtlerin yollarını iyi bilmeli ve bu bölgelerdeki trafik yoğunluğunu günün saatlerine göre incelemeli ve bu konuda her an bilgi sahibi olmalıdır. Şehirdeki kestirme yolları bilmek kadar o yolların makam araçları için uygun olup olmadığını da bilmek gerekmektedir.
Aracın günlük kontrollerinin ve bakımlarının düzenli olarak yapılması şoförlerin sorumluluğundadır. Yola çıkmadan önce aracın hazırlanması ve çalışır durumda olması gerekir. Makam aracının bakım zamanı geldiği zaman veya arızalandığında servise götürülmeli ancak bu işi yapmak için uygun bir zaman aralığı bulunmalıdır. Kısaca makam şoförleri aracın tüm işlerini halletmekle yükümlüdür.
Makam şoförlerinin aylık ortalama gelirleri 4.000 ila 5.000 Türk Lirası arasında değişmektedir. Ortalama üzeri bir maaşa sahip olmalarının yanı sıra çalışma saatleri diğer şoförlere göre daha esnektir. Makam şoförü olarak çalışanların mesaisi, şoförlüğünü yaptığı kişinin işinin uzamasına bağlı olarak değişiklik gösterir. Ayrıca makam sahibinin şehir dışına çıkması gerektiğinde şoförü de onunla birlikte şehir dışında olacağından bazı durumlarda birkaç gününü şehir dışında geçirmesi söz konusu olabilir.