İş Makinesi Operatörü Nasıl Olunur?

Paletli ve lastikli iş makineleri kullanmak isteyen kişilerin Kazıcı-yükleyici ehliyeti almaları gerekir. Aksi halde iş makineleri kullanmayacakları gibi ağır cezalarla karşılaşabilirler.
İş makinelerinin kullanım alanları sadece şantiye-inşaat vb. gibi alanlarla sınırlı olsa da çok fazla kullananı vardır. Fakat iş makinelerini güvenli bir şekilde kullanmak için temel eğitimden geçilmesi ve ilgili ehliyete sahip olunması gerekmektedir. Özellikle ustalık isteyen bir meslek olduğundan iş makinesi ehliyeti almak zorunluluktur ve olmaması durumunda cezai yaptırımları vardır. Unutulmaması gereken cezai yaptırımdan öte iş makineleri yanlış kullanım sonucunda hayati sonuçlar doğurabilir.
Öncelikle iş makinesi ehliyeti için ilgili kurumlara başvurularak eğitim alınmaya başlanır. Buradaki eğitim sürecinde aday kişiye pratik yapma imkânı da tanınır. 18 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerinden hüküm giymemek aranan şartlardır. Tabii sağlık koşullarının elverişli olması da önemlidir. Şartlar sağlandığında kursta teorik ve pratik bilgiler verilir, adayın bolca alıştırma yapmasına imkân sağlanır. İş makinesi hakkında daha önce bilgi edinilmemişse bu kısımların zorlu geçeceğinden dolayı aday kişinin güçlük çekmesi normaldir. Önemli olan dersleri sıkıca takip etmek ve uygulamaya geçirmektir, zorlanılan kısımların tekrarının yapılmasıdır. Kurs sonucunda aday kişi iş makinesi ehliyeti almak için İş Makinesi Motor sınavına tabii tutulur. Bu sınavda teknik bilgiler sorulmaktadır ve başarılı olmak için en az yetmiş puan almak gereklidir. Aday, yazılı sınavı geçtikten sonra ise direksiyon sınavına alınır ve bunda da başarılı olursa İş Makinesi Operatörlük Belgesi almaya hak kazanır.
İş makinesi ehliyeti alındığı takdirde fabrikaların yükleme depolarından inşaat alanlarına kadar pek çok yerde iş bulunabilir. Devlet kurumlarının, özellikle belediyelerin yayımladıkları ilanlara bağlı olarak iş makinesi operatörü olarak iş bulunabilir. Mühim olan iş makinesi kullanımda yapılacak hataların telafisinin zor olduğudur ve bunun bilincinde olmak gerektiğidir. Aksi halde şantiye alanı bir tür facia alanına dönüşebilir ya da kazı sırasında değinilecek boruların patlaması sonucu çok sayıda yaralanma-ölüm görülebilir. Bunun için operatörün kazı alanında iş makinesini dikkatli kullanması ve alanla ilgili alt yapı bilgilerine sahip olması gerekir.